Ремонтирани пътища, озеленяване, осветление, чистота, простички неща, но не са ли

...
Ремонтирани пътища, озеленяване, осветление, чистота, простички неща, но не са ли
Коментари Харесай

Успехът не е индивидуален акт, а резултат от труда, качествата и идеите на всички, с които работя

Ремонтирани пътища, озеленяване, осветяване, непорочност, простички неща, но не са ли направени на 100 % във всяко едно кътче на община Несебър, не може да приказваме за развиване

Румен Кулев е човек, който може да бъде срещнат по-често на терен да взема решение проблеми, в сравнение с по медиите. Местните в Несебър го разказват като добър началник, уравновесен и диалогичен човек, с доста опит и знания. Завършил е „ Туризъм “ и целият му професионален път е белязан от туризма в община Несебър. Председател на Общинския съвет в Несебър – два мандата. Председател на Местна инициативна рибарска група „ Несебър – Месемврия “. Женен, с една щерка. Разговаряме с Румен Кулев в качеството му на претендент за кмет на община Несебър.

- Г-н Кулев, по какъв начин виждате развиването на Несебър в идващите 4 години?

- Ремонтирани пътища, озеленяване, осветяване, непорочност. Тези четири съществени и простички неща не са ли направени на 100 % във всяко едно кътче на община Несебър, не може да приказваме за развиване. Всякакви други гръмки обещания за галактически совалки, метро и прочие са просто предизборно празнодумие.

- Да разбираме ли, че развиването на инфраструктурата в Несебър ще е главният Ви приоритет за работа, в случай че бъдете определен за кмет на общината?

- Да. Ще стартираме с инфраструктурата, освен в общинския град, само че и във всяко обитаемо място. Ремонтираме пътищата един път, с такова качество, че да не се постанова всяка година да даваме сред 5 и 6 милиона, с цел да кърпим дупки. Ако Несебър, със своя бюджет, с туризма, който е лице на страната ни, няма пътища клас А, не знам кой може да има. Бързо, елементарно и безвредно пътешестване сред общинския център и съставните селища. В инфраструктурата включваме още незабавно създаване на многоетажни подземни и надземни паркинги, които да „ отпушат “ града през лятото и да обезпечат опция за обикновено паркиране на локалните хора. Изграждане на огромни спортни уреди, които да трансфорат община Несебър в желано място за подготовка на спортисти от целия свят в разнообразни спортни дисциплини. И не на последно място по значимост – създаване на индустриална зона в местността „ Стролата “, с което ще се обезпечи целогодишна претовареност и сигурни приходи за локалните поданици. Подобряването на инфраструктурата подсигурява възстановяване на виталната среда, на туризма, на целия ни живот.

- Не може да не Ви попитам, от къде ще дойдат средствата за всичко това?

- Общината разполага с значителен бюджет, който ѝ дава и неповторимата опция за разлика от доста други общини, да взе участие в огромни европейски планове със лично съфинансиране. При бюджет от 118 млн.лева ние имаме всички благоприятни условия и запаси да го увеличим в случай че не двойно, то доста, с цел да се случи всичко това. Община Несебър може да е една от общините с най-развита инфраструктура в България. Категорично, обаче, развиването й сега върви с доста по-бавни темпове, в сравнение с може и заслужава.

- В думите Ви се усеща неодобрение към настоящето ръководство на общината, само че Вие въпреки всичко работихте с сегашния градоначалник в качеството си на ръководител на Общинския съвет?

- Несебърлии помним времената когато Община и Общински съвет бяха във война. Единствените пострадали бяхме жителите. Гражданите не би трябвало да стават пленник на войната сред институциите. Общинският съвет би трябвало да работи с кмета на общината, без значение по какъв начин се споделя – Димитров, Иванов, Георгиев. Но е значимо да се знае, че Общинският съвет е групов орган на ръководство, той задава рамката, само че ресурсът и лостовете за развиването на общината са в кмета и в общинска администрация. И тъкмо неправилното потребление на тези запаси, неналичието на мащабност, бавните темпове, изпуснатите благоприятни условия са повода да се кандидатирам за кмет на община Несебър. Защото община Несебър има всички предпоставки да бъде водач, да се бори за огромно финансиране с останалите градове.

- Председател сте на Местната инициативна рибарска група, която е давана за образец като една от най-добре работещите в България. Има ли потребност Несебър от МИРГ и по какъв начин тя оказва помощ за развиването на Общината?

- МИРГ Несебър е смален модел на това по какъв начин може и по какъв начин би трябвало да работи Община Несебър – бързо, дейно, огромно, транспарантно, в цялостен синхрон сред всички заинтригувани страни. Ще ви отговоря с цифра, тъй като цифрите приказват доста повече от всевъзможни думи – 3 911 660 лв. е повереният бюджет на МИРГ „ Несебър – Месемврия “ до края на 2023.  От тези пари няма да бъде върнат нито един лев на Европа, успяхме да подадем 37 планови оферти, на обща стойност 6 196 609,63 лв., и имаме подписани 24 контракта с бенефициенти. За късия интервал на съществуването си, това е един голям размер от работа, свършена от всички нас – гражданско общество, частен бизнес, институции, общинска администрация. Най-големият капацитет на Несебър са локалните хора. Като ръководител на структурата имах опцията самичък да подбера екипа си. Спрях се на хора, които с изключение на положителни експертни качества, имат оня жар и хъс да работят неуморно. Горят в работата си – борят компликации, тежки документи, условия, промени, рамки, с такова движение, че няма по какъв начин МИРГ „ Несебър – Месемврия “ да не е измежду първите. Успяхме да финансираме редица планове в областта на туризма, културата, градската среда и нововъведения, които осигуриха по-добри условия за живот и развиване в община Несебър. Когато имаш дълготрайна визия и добър екип, когато не си капсулован в избран кръг, а използваш концепциите, капацитета и ресурса на всички хора, нещата се случват.

- Говорите за дълготрайна визия, имате ли такава за община Несебър?

- Да. С екипа ми работим за основаване на 20-годишна визия за развиването на община Несебър. По образеца на Виена - изготвяме тактика, която всеки може да отвори и да види неговата улица по кое време ще бъде ремонтирана, в неговия регион по кое време ще има нова спортна инфраструктура, къде ще се строят и ремонтират учебни заведения и детски градини,  какви средства и от къде ще дойдат за амфитеатъра, за колежа по туризъм, за реклама, по този метод. Ясно написани, от най-малкия до най-големия, инфраструктурен план, с утвърждение на хората в общината. Това ще подсигурява на моите съграждани, че без значение от персоналния потенциал на съответен властник или чиновник, Несебър ще върви напред. Конкретният период за изработването и приемането й е в рамките от седем месеца до година. В момента Несебър е без посока, преписват се остарели документи, копи-пейст, прашасват по лавици. Работа на парче!

- И за край, за какво несебърлии да гласоподават за Румен Кулев?

- Очаквам поддръжката на всички, които като мен смятат, че е време за доста работа и смели планове. Конкуренцията сред градовете ще е голяма, до европейско финансиране ще стигнат единствено най-добре квалифицираните. Отправям зов към моите съграждани: излезте и гласувайте на 29 октомври, Несебър може и заслужава повече. Несебър е водач и мястото му е на върха!

 

За Румен Кулев можете да гласувате на 29 октомври с номер 68 - локална коалиция " Български гласъ ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР